Ada satu lagi resepi yang Mummy nak share. Ni adalah Mummy punya all time favourite. Dari Mummy kecil hingga lah bila2 Mummy suka sangat lauk ni, Daging Goreng Rempah.
Resepi ni di ajar oleh nenek Mummy yang tersayang. Mummy masih ingat, masa Mummy kecil dulu, kalau nenek tengok Mummy tak berapa berselera makan, beliau akan masakkan Mummy lauk Daging goreng berempah ni. Ye lah, nenek mana tak sayang cucu kan?
Bahan2 dan cara masaknya senang je,
500g daging lembu dihiris nipis*
2 tbsp kerisik kelapa*
Gula/garam/perasa secukup rasa*
Kisar basah,*
1 ibu jari halia muda
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Kisar kering,*
2-3 tbsp biji ketumbar
1 tbsp jintan manis
1/2 tbsp jintan putih
2 tbsp kerisik kelapa*
Gula/garam/perasa secukup rasa*
Kisar basah,*
1 ibu jari halia muda
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Kisar kering,*
2-3 tbsp biji ketumbar
1 tbsp jintan manis
1/2 tbsp jintan putih
Perap semua bahan * dalam 20minit.
Panaskan sesenduk minyak dalam kuali. Apabila minyak telah panas, masukkan semua daging yang telah diperap tadi. Goreng dan tambah air untuk kecut dan empukkan daging. Tutup kuali dengan tutup periuk dan masak daging hingga empuk dengan api yang kecil. Sekali sekala periksa daging. Jika belum empuk tambah air lagi. Masak hingga air kering. Apabila daging telah masak, rasa jika kurang garam atau gula. Tambah garam dan gula jika perlu dan masukkan 2-3 tbsp minyak masak ke dalam daging. Finishing lauk daging goreng berempah ini ialah ia tidak berkuah, kelihatan basah berminyak.
No comments:
Post a Comment