Assamalualaikum w.b.t.
Jumaat. Kebiasaannya pada hari Jumaat kami sekeluarga akan makan dalam dulang seperti sunnah Rasulullah s.a.w. Menu hari ini ialah Briyani Ayam dan Kari Telur ala Northern India.
Nasi Briyani Ayam makan dalam dulang
Ni Nasi Briyani dimasak style Arab. Kalau pergi ke tanah suci Mekah, inilah nasi yang paling senang dijumpai di sana. Family Mummy memang suka makan Nasi Briyani. Ok, BismillaahirRahmaannirRahim..
Nasi Beriyani Ayam
(4 serving)
Bahan - bahannya:-
3 pot Beras Basmathi
1/2 ekor Ayam dipotong 4/8
3 ulas Bawang Putih
1/4 ibu jari Halia
Daun Ketumbar
1 biji Bawang Besar (dipotong dadu)
1 biji Tomato (dipotong dadu)
1 tangkai Daun Kari
Serbuk Rempah Briyani
Serbuk Rempah Kari
Serbuk Garam Masala
Serbuk Kunyit
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Ketumbar
Serbuk Kayu Manis
Serbuk Rempah Briyani
Serbuk Rempah Kari
Serbuk Garam Masala
Serbuk Kunyit
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Ketumbar
Serbuk Kayu Manis
4 kuntum Bunga Cengkih
2biji Buah Pelaga
1 batang Kayu Manis
1 tsp Saffrom
3 tbsp Air Mawar
Cara-caranya:-
Permulaannya, cuci beras basmathi dan rendam untuk 30 min. Pada Mummy, beras basmathi ialah beras 'Jasmine Pusa Extra Long'. Berasnya panjang putih bersih. Memang sedap dan sesuai dibuat Briyani. Mummy bukan promote beras Jasmin Pusa ni, Mummy tak dapat apa-apa pun dari syarikat Jasmine. Cuma berdsasarkan pengalaman, dalam banyak-banyak beras, ni lah Mummy rasa yang paling best. Tapi Kalau tak ada beras Jasmine Pusa, beras basmathi seperti Faiza Monghul atau Jasmin Basmathi King atau Jasmine Peacock pun sesuai.
Setelah beras basmathi direndam dalam 30 min, rebus beras hingga 1/2 atau 3/4 masak. Tambah garam dalam air rebusan beras basmathi. Jangan tutup periuk semasa merebus beras. Nanti beras tu masak jadi nasi pula.
Ayam juga perlu di rebus dahulu. Ayam digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan sedikit garam dan direbus juga separuh masak. air jagan telalu banyak cukup sekadar menegelamkan ayam.
Sambil menanti proses di atas selesai, kita siapkan bahan untuk masak Briyani Ayam ni.
Bawang putih, halia dan daun ketumbar ditumbuk lumat. Tumis bawang besar dan bahan yang ditumbuk tadi hingga wangi. Masukkan bunga cengkih, buah pelaga dan kayu manis. Kemudian masukkan semua serbuk rempah yang telah dicampurkan tadi. Masukkan sekali air rebusan ayam tadi sedikit. Tumiskan rempah tadi sehingga garing.
Setelah rempah garing, masukkan tomato yang di potong dadu tadi, daun kari dan tomato puree. Apabila tomato yang didadu tadi agak-agak nak hancur, masukkan ayam yang telah direbus tadi dan habiskan air rebusan ayam yang selebihnya tadi. Gaul rata tumisan rempah dan ayam sehingga ayam masak dan air jadi agak-agak likat sedikit. Rasa garam secukupnya. Akhir sekali taburkan daun ketumbar yang dihiris halus.

Setelah masak, boleh di hidang samada kepinggan atau di dalam dulang.
No comments:
Post a Comment