Untuk melengkapkan menu ala-ala Chinese kita, Mummy buat tambahan yang diberi nama Tauhu Kelepet. Kenapa namanya Tauhu Kelepet? Sebab kita kene kelepet tauhu tu dulu sebelum memasukkan isi ke dalam nya. Jom tengok apa resepinya..
Bahan2 :-
Beberapa biji Tauhu Kering (yang selalu kita buh dalam mee kari)
300g -- 400g Udang M (buang kulit)
1-2 keping Isi Ikan Pollock (ikan lain pun boleh)
1 biji Telur
Daun bawang
Lada hitam
Garam
Serbuk stok ayam
Cara2 :-
Mula-mula kita potong suku bahagian tauhu. Kemudian kelepetkan dalam keluar, luar ke dalam. Buat hati2 jangan sampai koyak. Bila tauhu dikelepetkan, akan ada isi tauhu dari bahagian dalam yang menebal di dinding2 tauhu. Jadi kita ratakan sedikit dinding tauhu dengan mengambil isi tauhu yang belebihan untuk dicampur dengan bahan2 buat isi nanti. Sesudah dikelepetkan dan dicantikkan bahagian yang ada isi tauhu berlebihan, susun dalam pinggan.
Sekarang part buat isinya pula. Campur semua bahan selebihnya (udang, isi ikan, daun bawang, telur, lada hitam, garam, serbuk stok ayam) ke dalam food processor. Jangan lupa campurkan sekali lebihan isi tauhu tadi. Blend.
Jika isi tadi agak cair, boleh di campurkan lagi udang atau ikan supaya menjadi sedikit pekat. Kemudian di masukkan isi tersebut kedalam tauhu yang dikelepet tadi. Goreng dalam minyak yang banyak dan panas hingga kuning keemasan.
Dah jadi Tauhu Kelepet. Sedap dimakan bersama sos cicah. Ss cicah senang je nak buat. Ambil 1-2 bj bawang putih dan bakar sikit. Kemudian tumbuk lumat dan campurkan dengan sos cili dan sedikit sos cili biasa. Masukkan sedikit sos ikan dan sedikit cuka untuk memberi rasa yang menarik.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment